De gezondheidsvoordelen van Kurkuma

Gepubliceerd op 3 november 2020 om 15:48

Wat is Kurkuma? 

 

Kurkuma is een kruid dat gemaakt wordt van de wortel  van de Curcuma longa plant. Kurkuma ontstaat door de wortels van deze plant te koken en vervolgens te drogen en te vermalen.

De werkzame stof die kurkuma zijn gele kleur geeft heet Curcumine. Deze stof maakt de kurkuma gezond. In Azië wordt kurkuma al duizenden jaren als geneeskrachtige kruid gebruikt. Kurkuma biedt namelijk heel veel gezondheidsvoordelen. 

 

De gezondheidsvoordelen op een rijtje:

 

1. Kurkuma werkt ontstekingsremmend: Uit onderzoek blijkt dat de curcumine in kurkuma een krachtige ontstekingsremmende werking heeft. Het werkt in sommige gevallen zelfs beter dan een ontstekingsremmend medicijn. Kurkuma heeft een positief effect op ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, maagzweren, alvleesklierontsteking, artritis, chronische oogontsteking en bepaalde soorten kanker.

 

2. Kurkuma werkt als krachtige antioxidant: Kurkuma is een sterke antioxidant en beschermt daardoor tegen de schadelijke gevolgen van vrije radicalen.

Curcumine is een sterk antioxidant welke de vrije radicalen kan neutraliseren (bron, bron). Daar bovenop blijkt curcumine ook nog eens de activiteit van de lichaamseigen antioxidantenzymen te verhogen (bron, bron). 

 

3. Kurkuma werkt als een natuurlijke pijnstiller: Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het is bovendien bewezen dat kurkuma pijn bij reuma en artrose kan verlichten.

 

4. Kurkuma beschermt tegen hart- en vaatziekten: Kurkuma helpt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Volgens dit onderzoek staat dagelijkse inname van Curcumine gelijk aan een uur beweging als het gaat om het voorkomen van hart- en vaatziekten. 

 

In een ziekenhuis gaven onderzoekers een groep patiënten welke in afwachting waren van een bypass operatie dagelijks 4 gram Curcumine. Deze groep patiënten bleek 65% minder kans te hebben op een hartaanval in het ziekenhuis vergeleken met patiënten welke geen curcumine kregen (bron).

 

5. Kurkuma kan alzheimer helpen voorkomen: Curcumine heeft gunstige effecten op oxidatieve stress en inflammatie (bron). Volgens dit onderzoek is Curcumine dan ook het meest belovende middel tegen Alzheimer.

 

6. Kurkuma versterkt het immuunsysteem: Een bepaald soort eiwitten waarvan bekend is dat zij een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem en helpen tegen infecties wordt door Curcumine verhoogd. Hiermee wordt het immuunsysteem versterkt en de weerstand verhoogd (bron).

 

7. Kurkuma helpt mogelijk kanker te voorkomen of te behandelen: Curcumine kan een gunstig effect hebben op het afremmen van de groei van kanker en de verspreiding ervan (bron).

 

8. Vertraagt de veroudering van de hersenen: Als we ouder worden dan gaan langzaam de cognitieve vermogens van de hersenen achteruit. Curcumine kan dit proces helpen te vertragen (bron).

 

9. Verlaagd het risico op diabetes type 2: In dit onderzoek werd aangetoond dat Curcumine ervoor zorgde dat in minder gevallen prediabetes overging in diabetes type 2. Ook bij patiënten met diabetes type 2 is curcumine nuttig. Het vermindert chronische ontstekingen en oxidatieve stress en verlaagt de risico’s op de complicaties welke met diabetes type 2 samenhangen (bron, bron).

 

10. Meng Kurkuma met zwarte peper: Uit onderzoek blijkt dat kurkuma dan veel beter wordt opgenomen., tot wel 20 keer beter. 

 

 

Bronnen: 

 

S&H Uitgeverij. (2020, 24 maart). Waar Is Kurkuma Goed Voor? 17 Voordelen + Koop Advies. HappyHealthy. https://happyhealthy.nl/kurkuma/

 

Het geheim achter kurkuma: 11 bewezen voordelen (#8 is het leukst!). (2020, 2 maart). Puur Figuur. https://www.puurfiguur.nl/kurkuma/

 

G. Shoba, D. Joy, T. Joseph, M. Majeed, e.a. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.